Europaperspektiv 2025

Den nya geopolitiska kartan och EU:s vägval

Europaperspektiv 2025 lanseras den 5 februari, kl. 13.00 – 17.00Kulturhuset, Stockholm. Moderator är Cecilia Garme och som gästtalare medverkar försvarsminister Pål Jonson.

Seminariet är öppet för alla och varje deltagare får ett gratis exemplar av boken.

Fullständigt program och inbjudan finns här Pdf, 558 kB.

Sista dag för anmälan är den 3 februari 2025.

Anmäl dig till seminariet här

Om Europaperspektiv 2025:

Omstöpningen av det internationella systemet är sedan mitten av 2010-talet en realitet och dess konsekvenser har börjat skönjas. För EU innebär en geopolitiskt orienterad omvärld stora utmaningar på ekonomiskt, politiskt och socialt plan. EU:s ekonomiska tillväxt och produktivitet påverkas negativt av det stora handelsunderskottet gentemot Kina och effekterna av USA:s enorma stimulanspaket. Europa har tappat mark i teknologiutvecklingen, samtidigt som beroendet av råvaror, teknikutveckling och import av gods från Kina inom grön teknik gör EU:s gröna omställning sårbar. Därtill tilltar kampen om normer och tekniska standarder på en mängd områden i takt med att EU förlorar sin tätposition i internationell reglering.

Med utgångspunkt i aktuell forskning diskuterar bokens författare EU:s vägval i termer av politik, ekonomi och juridik för att bemöta utmaningarna från en geopolitisk omvärld. Vad innebär gemensamma satsningar inom central spjutspetsteknologi för EU:s resiliens och konkurrenskraft? Är EU:s politik om utländska direktinvesteringar och mer robusta verktyg för granskning av sådana investeringar tillräcklig? Hur påverkar EU:s beroende av strategiska råvaror och teknikprodukter den gröna omställningen? Till vilken grad är EU:s koldioxidtullar nödvändiga för den gröna omställningen och hur påverkar de EU:s handelsförbindelser? Kommer EU:s försvarspolitiska industrisatsning leverera en militär kapacitet att bemöta säkerhetshot?

Detta är den tjugoåttonde årgången av Europaperspektiv. Boken är tvärvetenskaplig och innehåller nio kapitel skrivna av forskare inom juridik, statsvetenskap och ekonomi, som ur sina respektive perspektiv analyserar de vägval EU står inför i en geopolitisk omvärld.

Redaktörer: Björn Lundqvist, Anna Michalski och Lars Oxelheim.

Kapitelförfattare: Johannes Jarlebring, Calle Håkansson, Louise Bengtsson, Hannes Lenk, Love Rönnelid, Åsa Romson, Martin Lundmark, Susanne Arvidsson Christian Sandström och Mikael Stenkula

Kontakt

  • Svenska Nätverken för Europaforskning
    Att: Kajsa Edholm
    Statsvetenskapliga institutionen
    Uppsala universitet
    Box 514
    751 20 Uppsala
  •  
  • E-mail: snes@statsvet.uu.se

Utskick

Om du önskar få utskick om kommande aktiviteter och annan information om Europaforskning, skicka ett mail till snes@statsvet.uu.se.